Slate-Lite ultravékony kőbukorolatok kültérre? Naná! - 1. rész

  • 2019. február 26. - 13.53
Slate-Lite ultravékony kőbukorolatok kültérre? Naná! - 1. rész

Ahogy az már lenni szokott a tavasz közeledtével kezd el nőni az érdeklődés a kültéri/homlokzati burkolatok iránt. Előrelátó tervező, kivitelező, építkezésbe fogó magánemberek ilyenkor kezdenek el gondolkodni, hogy mivel szeretnék megszépíteni, egyedivé tenni házuk azon részét, amit bármelyik járókelő, szomszéd megcsodálhat. Szerencsére évről-évre egyre nagyobb érdeklődés a Slate-Lite ultravékony kőburkolatok iránt is. Általánosságban felmerülő kérdés a Slate-Lite kőfurnérokkal ismerkedőknek, hogy ezek a burkolatok bírják-e a kültéri, nagyobb igénybevételt. Tipikusan 4-5 kérdés szokott előjönni, jelen cikkben ezeket vesszük most sorra.

Hogy viszonyulnak a Slate-Lite burkolatok a hideghez és a meleghez?

Elsőnek az érdeklődők többsége a hidegre kérdez rá. Általános félelem hogy a beszivárgó, majd később jéggé fagyó csapadék károkat tesz a burkolatokban. Szerencsére ezek a félelmek alaptalanok, hiszen – bár strukturált felületekről van szó – a víznek nincs hova befolynia, feltéve persze ha a kivitelezés során nem csúszik be valami hiba, de ez már egy másik kérdés.

A hideggel szemben a meleg kérdése már problémásabb. Nyáron, mikor a hőmérséklet közelíti a 40 fokot, és az átlaghőmérséklet sem nagyon megy 20 fok alá, a burkolatok igen nagy igénybevételnek vannak kitéve. Már néhány négyzetméternyi felületen is lehet tapasztalni a napsugarak melegítő hatását, ilyenkor a lapok felületének hőmérséklete könnyen nagyon magasra szökhet. Maguk a Slate-Lite kőburkolatok 120 fokig bírják a hőt, ellenállnak a fagynak valamint a UV sugárzásnak, így nincs ok az aggodalomra. Sokkal több múlik azonban azon, - ezzel felvezetve a következő kérdést – hogy

Milyen ragasztót használjunk a homlokzaton?

Azt hogy a Slate-Lite burkolatok ellenállnak az időjárás viszontagságainak, már tudjuk. A minőségi kőfurnér mellett viszont ugyanolyan fontos a megfelelő minőségű, már bizonyítottan hosszútávon működő ragasztó használata. Sajnos kerestek már meg minket kétségbeesett tulajdonosok, akiknek más gyártó rossz, kültéren nem működő ragasztót ajánlott, a felragasztott kőfurnérok a meleg beálltával menthetetlenül elkezdtek leválni a falról, aminek jelentős anyagi kár lett a vége, segíteni már mi sem tudtunk. Magyarországi, 5 éves tevékenységünk alatt rengeteg tapasztalatot szereztünk, megtaláltuk a számunkra legjobb minőségű és legmegbízhatóbb ragasztót, és a gyártóval együtt közösen kidolgoztuk az optimális felhasználását, technológiáját ezeknek az anyagoknak, így nem kell félni attól hogy a lapok elválnak a felülettől, feltéve ha a kivitelezés során a szakemberek mindenre odafigyelnek.

Mire kell odafigyelni a kivitelezés során?

A legfontosabb elem a kivitelezésben, az az általunk javasolt ragasztási technológia használata, amit minden esetben érdemes betartani.

A másik fontos dolog amire oda kell figyelni az a fogadófelület megfelelő kialakítása. A dryvit hálózásra fordított időt és pénzt nem szabad megspórolni. Ha erre nem fektetnek kellő hangsúlyt a felület kialakításánál, nem megfelelő hálót alkalmaznak, akkor sajnos könnyen előfordulhat, hogy a háló nem fogja elbírni a lapok és a ragasztónak a súlyát és elválik a faltól. A másik nagyon fontos elem a megfelelően sík felület kialakítása. Ami a Slate-Lite kőburkolatok vékonyságának előnye, az sajnos néha a hátránya is, mégpedig hogy nem nagyon tolerálja a fal síkjában lévő nagy egyenetlenségeket. Szintén fontos az elfogadható függőleges vagy vízszintes élek kidolgozása. Nagy eltérés itt is nehézkessé teszi a kivitelezést, vagy esetleg ronthat a végeredményen. Minden esetben ajánlott a felület átcsiszolása, síkká tétele, valamint a mélyalapozó használatával a még jobb tapadást lehet biztosítani. Fontos megjegyezni továbbá, hogy közvetlenül vályog, vagy téglafalra nem ajánljuk ragasztani a Slate-Lite termékeket. Ezeknél a felületeknél mindenképpen ki kell alakítani egy olyan rendszert, ami elősegíti a megfelelő szellőzést a burkolatok alatt.

Szükséges-e impregnáló használata?

Nem kötelező, de erősen ajánlott valamilyen gyári impregnáló használata a Slate-Lite termékeknél. 2 lehetőség közül tudnak választani a vásárlók:

- Slate-Lite Special Impregnator, ami egy vízbázisú, általános felületkezelő. Egyáltalán nem változtatja meg a kő színét, gyakorlatilag láthatatlan, ellenben elzárja a felület pólusait, ellenállóbbá teszi a burkolatot kisebb szennyeződésekkel szemben.

- Slate-Lite Special Protection, egy magasabb minőségű termék, amely enyhe vízlepergető réteget képezve védi meg a követ a külső behatásoktól. Enyhe színelsötétítő, színmélyítő hatása miatt kis mértékben megváltoztatja a kőnek a színét.

Záró gondolatként egy jó tanács azoknak, akik építkezés/felújítás előtt állnak. Ügyfeleinknek mindig azt szoktuk javasolni, hogy olyan kivitelező szakemberekkel dolgozzanak együtt, akik tudják vállalni a felelősséget a munkájukért. Ha valami nem úgy sikerül ahogy azt a megrendelő elvárná akkor ne másra mutogassanak, ne a terméket vagy a ragasztót hibáztassák, hiszen rengeteg olyan példa van, ami bizonyítja hogy a Slate-Lite burkolatok tökéletesen tudnak működni kültéren amennyiben a kivitelezés során betartják az általunk adott instrukciókat.

Visszahívás kérése

Amennyiben termékünk felkeltette érdeklődését, és további információkra lenne szüksége, kérjük adja meg nevét és telefonszámát, munkatársaink munkaidőben rövid időn belül felveszik Önnel a kapcsolatot.

További információkért és elérhetőségeinkért kérjük látogassa meg Kapcsolat oldalunkat.

További cikkek